- φυτογεωγραφία
- Κλάδος της βιογεωγραφίας, που ασχολείται με τη μελέτη της κατανομής των φυτικών ειδών πάνω στη Γη. Πολυάριθμοι είναι οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η ύπαρξη ή μη, σε μια περιοχή που έχει καθοριστεί, ορισμένων φυτικών ενώσεων, αλλά δύο ασκούν αποφασιστική επίδραση: το κλίμα και η χημική σύσταση του εδάφους, με την οποία ασχολείται η εδαφολογία.
Η φ. έδωσε ώθηση στην κατάταξη των διαφόρων φυτικών ζωνών, με βάση τα στοιχεία τα οποία προσδιόρισε. Γι’ αυτό ορισμένες μελέτες είχαν ως σκοπό να αποσαφηνίσουν τις σχέσεις μεταξύ βλάστησης και κλίματος (γνωρίζουμε π.χ. ότι η ένωση των φυλλοβόλων πλατύφυλλων είναι χαρακτηριστική των εύκρατων ζωνών, τόσο Β όσο και Ν του Ισημερινού), ενώ άλλες ερευνούν και κατατάσσουν τους τόπους βλάστησης, οι οποίοι, έχοντας ανάγκη ειδικών συνθηκών περιβάλλοντος, συναντώνται ακόμα και σε περιοχές με κλίμα αρκετά διαφορετικό (όπως π.χ. τα αλόφυτα, τα οποία επειδή θέλουν εδάφη αρκετά πλούσια σε αλάτι, υπάρχουν συνήθως κατά μήκος όλων των θαλάσσιων παραλίων). Η μελέτη των σχέσεων μεταξύ φυτού και περιβάλλοντος είναι όμως έργο ειδικά της οικολογίας των φυτών· ένα άλλο πεδίο έρευνας της φ., που στηρίζεται στη λεγόμενη κοινωνιολογική σχολή, είναι η φυτοκοινωνιολογία (ή κοινωνιολογία φυτών), που μελετά τον σχηματισμό ορισμένων επιδράσεω,ν και όχι των οικολογικών σχέσεων, μεταξύ του ίδιου του φυτού και του περιβάλλοντός του.
* * *η, Νεπιστημονικός κλάδος που έχει ως αντικείμενο την έρευνα και τη μελέτη τής γεωγραφικής κατανομής τών φυτών, τών σχέσεων αμοιβαίας αλληλεξάρτησης, τόσο μεταξύ τους όσο και με το περιβάλλον, και τών αιτίων στα οποία οφείλεται η κατανομή τους, αλλ. γεωβοτανική.[ΕΤΥΜΟΛ. Αντιδάνεια λ., πρβλ. αγγλ. phytogeography < φυτόν + γεωγραφία].
Dictionary of Greek. 2013.